HA3FTV                    HUNGARY    zone:15   ITU28

MENÜ

Az oldal, egy, a Rádiótechnika 2012/12-es számában hibásan közölt Hőmérséklet távadóról és annak általam történt kijavításáról és megépítéséről szól!

  Kezdem az elején!

Éppen egy kapcsolás után kutattam. Szükségem volt egy egyszerű hőfok-kapcsoló áramkörre, mellyel a most átépülő erősítőm hűtőborda hőmérsékletét figyelni tudom és ha szükséges, automatikusan elindítja a hűtőventilátort is. Több kapcsolás is szóba jött, de vagy túl komplikáltnak találtam, vagy alkatrészek nem voltak hozzá az asztal fiában. Végül is, az itt szereplő kapcsolás mellett döntöttem. Hozzá teszem, ebben a témában( hőmérséklet érzékelők, komparátorok) nem vagyok jártas.

A szóban forgó kapcsolásnak NYÁK-tervet készítettem, ezután már hamar tesztelésre is került sor!

Sajnos, legnagyobb megdöbbenésemre,a kis kapcsolás abszolút üzemképtelennek bizonyult! Hosszas vizsgálódást követve, arra a következtetésre kellett jutnom, hogy a hiba, a közölt kapcsolásban és a leírásban kell hogy legyen!

  Elkezdtem hát beleásni magam a témába! Komparátorok,hőmérséklet érzékelők, jeladók és erősítők, ..... hajjaj, de nem egyszerű dolgok ezek, egy audió-megszállott számára, aki az elektronikát nem iskolában tanulta.... na, de mindegy! A készülékre szükségem volt..punk-tum.. szóval hajrá!

  Az már mindjárt az első mérések alapján kiderült számomra, hogy a BC107-tel megvalósított érzékelő rész nem működik jól és nekem nem is felel meg, hiszen a BC107-es fémtokja egyben a tranyó kollektora is, ezért a TEST-potenciálon lévő hűtőbordámmal nem fog együtt működni. kipróbáltam műanyag tokos tranyókat ( BC182,BC 413, stb.) , de azok hőstabilitása igen jó, így itt éppen nem felelnek meg hőérzékelő céljára! Szóval szükségem volt egy fém-tokos tranyóra, melynek elektródái elszigeteltek a háztól..... a ládafiában egy régi HITACHI gyártmányú 2SC281-es tarnyóra leltem, ami megfelelt a kritériumoknak! Csere megtörtént! Ezután a tranyó beállítására szolgáló ellenállás hálózaton eszközöltem változtatásokat, mert úgy tűnt, nem jó tartományban és túl hirtelen változik !

Hosszas kísérleteket követően a következő alkatrész értékek adóttak: R1=470KOhm és R3=47KOhm ( vagy trimmer poti és akkor szabályozható).

 Ezen változtatások után már jó paraméterekkel volt szabályozható az IC LM393-as egyik komparátorának két bemenete, azonban valami miatt továbbra sem húzott meg a RELÉ ! 

Mi lehet a gond?

A választ az IC LM393 adatlapján találtam meg! Az IC- belső kapcs. rajzát és a mintakapcsolásokat átnézve, arra jutottam, hogy az IC-ből , jelen kapcsolásban, nem várhatok olyan kijövő jelet, mely telítésbe vinné a RELÉ meghúzató tranyót! Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, az IC LM393-as 1-es kimenete és a pozitív tápfesz közé egy 10KOhmos ellenállást kellett beiktatnom!

 Nos, a változtatások sikeresek voltak, a kapcsolás beindult és rendkívül jó érzékenység mellett, pontoson a nekem kellő hőmérsékleti értékek között beállítható lett a kis áramkör, amellyre most már bátran rábízhatom a készülő Hang-végerősítőm hűtőbordájának hőmérséklet figyelését és  szükség esetén az aktív-hűtés be és kikapcsolását is!

 A beállított hőmérsékleti értékeket satbilan tartja! Ezek a következők:

  • hűtőventillátor bekapcsolása: a hűtőborda 40 Celsius főlé emelkedése esetnén.
  • Hűtőventillátor kikapcsolása: a hűtőborda 25 Celsius fok alá hűlésekor.

Egyébként, az általam leírtak szerint kijavított áramkör így most széles BE és KI kapcsolási tartomáynok között szabályozható, ezért jól használható más funkciókra is! PL.: léghőmérséklet figyelésére, tűzjelző riasztóban, vízhőmérséklet ( forróvíz-hidegvíz) figyelő kapcsolásokban....stb. 

A FOTÓK:  Katt a képre !

Asztali nézet